Η Ευρώπη οφείλει να προσεγγίσει με ιδιαίτερη «προσοχή» το θέμα της θέσπισης ορίου για τα μπόνους των ανώτατων στελεχών τραπεζών, ώστε αυτά να μην ξεπερνούν στο εξής τις ετήσιες αποδοχές τους, ώστε να αποκλείεται δια της πλαγίας οδού να προκύψει αύξηση των μπόνους μέσω αύξησης των ετήσιων αποδοχών, δήλωσε ο επικεφαλής εποπτικού φορέα της Βρετανίας.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχειρηματολογούν ότι το να τεθούν περιορισμοί στα μπόνους των ανώτερων στελεχών τραπεζών θα μπορούσε να συμβάλλει να μειωθεί η υπέρμετρη ανάληψη οικονομικού κινδύνου, που είχε συμβάλει στο ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ελλοχεύει, όμως, ο κίνδυνος οι τράπεζες να αυξήσουν τις ετήσιες βασικές αποδοχές αποδυόμενες σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ταλέντων, είπε ο επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα στη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, ο Άντριου Μπέιλι.

«Διατηρώ ένα σκεπτικισμό… Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος η θέσπιση ανωτάτων ορίων για τα μπόνους να προκαλέσει την αύξηση των βασικών αποδοχών», είπε ο Μπέιλι σε παρέμβαση του σε ένα συνέδριο του Economist. «Κάνει δυσκολότερο το να αυξηθεί η κερδοφορία και να οικοδομηθεί κεφάλαιο», υπογράμμισε, συστήνοντας να υπάρξει προσοχή σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.