Ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανία, Μαριάνο Ραχόι, υποστήριξε σήμερα ότι ο πρώτος χρόνος του στην εξουσία επέτρεψε να αποφευχθεί «το ναυάγιο» της χώρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει το 2012 «σε λιγότερο από 7%» του ΑΕΠ, από 9,4% το 201. Δηλαδή πάνω από το όριο του 6,3% που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, αλλά κάτω από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν από τα τέλη του 2011, «επιβεβλημένα από την καταστροφή που μας απειλούσε», επέτρεψαν «να αφήσουμε πίσω μας την καταστροφή που ήταν επικείμενη», δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών κατά την έναρξη μιας συζήτησης για την κατάσταση του έθνους.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε το δρόμο του μέλλοντος», πρόσθεσε παραδεχόμενος ότι «ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος».

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται μια ελάφρυνση του ΦΠΑ από το 2014 για να ανακάμψει η δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων.