Να υιοθετήσουν ηπιότερη στάση και να διευκολύνουν τις πληρωμές, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανά τα έσοδα, κάλεσε τους προϊσταμένους των ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, μπροστά στο φόβο μήπως η προσδοκία για τη νέα ρύθμιση παγώσει τις πληρωμές από φορολογούμενους που περιμένουν καλύτερους όρους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, δόθηκε άτυπη οδηγία στους εφόρους να είναι πιο ελαστικοί στη χορήγηση δόσεων σε όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να χορηγούν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό δόσεων, που μπορεί να φθάσει τις 24 ή ακόμη και τις 48 δόσεις.

Η δυνατότητα αυτή, δεν τηρείται σήμερα από τις εφορίες, καθώς ο μέγιστος αριθμός δόσεων που έχουν επιτύχει οι φορολογούμενοι δεν ξεπερνά τις 14 με 17 δόσεις. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η προσαύξηση πέφτει στο 0,7% το μήνα, από 1% που ισχύει κανονικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι οδηγίες προς τις εφορίες είναι το κυνήγι των οφειλετών να ξεκινήσει ήπια το πρώτο τρίμηνο, μόνο με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια και στη συνέχεια να κλιμακωθεί.

Προτεραιότητα αποτελούν οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν το 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν, ενώ οι έφοροι έχουν εντολή να μετακινήσουν προσωπικό από άλλα τμήματα προκειμένου να ενισχύσουν τα τμήματα ελέγχου και τα δικαστικά τμήματα.

Η νέα ρύθμιση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από 1-2 μήνες, με την κυβέρνηση να επιδιώκει δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 100 δόσεις και επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 0,5%-0,7%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους ώστε να μπουν και οι τράπεζες στο παιχνίδι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων, πιθανόν μέσω της δυνατότητας εξόφλησης σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι από τα 56 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 15.

Η διαγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες του mega, θα γίνει σε 3 στάδια:

– Αρχικά θα αποφαίνεται η αρμόδια ΔΟΥ
– Στη συνέχεια θα αποφασίζει η 16η Δ/νση του υπουργείου Οικονομικών και
– Ακολούθως, το θέμα θα παραπέμπεται σε υψηλότερη βαθμίδα, από το Γενικό Λογιστήριο ή ακόμη και από τη Βουλή.

Ριζικές αλλαγές έρχονται από το καλοκαίρι και στις φορολογικές υπηρεσίες, καθώς τίθεται σε λειτουργία το TAXIS 2, που θα σημάνει κατάργηση των ταμείων στις εφορίες και πληρωμές μέσω τραπεζών. Παράλληλα, όλες οι ΔΟΥ θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες και ο φορολογούμενος θα μπορεί να εξυπηρετείται όπου και αν βρίσκεται.