Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αν και το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά στέλνει με συνέντευξή του στο Βήμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση βοήθειας θα επιτρέψει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και για μια σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης. Η απόφαση αυτή είναι ένα σαφές μήνυμα σε όσους στοιχημάτιζαν εναντίον μας», δηλώνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η αλληλεγγύη αυτή δεν είναι άνευ όρων, καθώς θα πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων για να επανέλθει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε η Ελλάδα να διασυνδεθεί καλύτερα με την Ευρώπη δεδομένου ότι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ε.Ε., ο κ. Μπαρόζο απαντά: «Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Από τα 181 έργα που έχουν επιλεγεί τα 80 περίπου είναι αφιερωμένα στην περαιτέρω ενσωμάτωση των ενεργειακών και συγκοινωνιακών συνδέσεων της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ε.Ε.»

Το μήνυμα του κ. Μπαρόζο για το 2013 είναι ότι «θα είναι ένα έτος δύσκολο, με την ανάπτυξη να επιστρέφει προς το τέλος του έτους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».

Τέλος, ο κ. Μπαρόζο αποδίδει την τροπή που έλαβε η ελληνική κρίση στη χαλαρή εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων και στους πολιτικούς δισταγμούς και εξηγεί γιατί η Επιτροπή δεν αντελήφθη νωρίτερα την κρίση.

«Δυστυχώς τα προβλήματα στην Ελλάδα υπερέβαιναν τις εξουσίες που είχε η Επιτροπή εκείνη τη χρονική στιγμή.

Παρόλα αυτά η Επιτροπή και συγκεκριμένα η Eurostat αμφισβητούσαν επί χρόνια την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα. Ανάμεσα στο 2005 και το 2008 η Eurostat επισκέφτηκε την Ελλάδα δέκα φορές και διατύπωσε πέντε φορές επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Η Επιτροπή έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» καταλήγει ο κ. Μπαρόζο.