Την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα αλλά και για τη διάψευση όσων μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης, περιγράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Αναφέρεται σε προβλέψεις επιφανών οικονομολόγων και επιχειρηματιών όπως Π. Κρούγκμαν, Ν. Ρουμπινί, Τζ. Σόρος και εξηγεί γιατί δεν επιβεβαιώθηκαν. Τον Ιούλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup αύξησε τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ στο 90%, ορίζοντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία, την 1η/1/2013.

«Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης. Οι προφητείες τους δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει” τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι απλώς υποτίμησαν την πολιτική θέληση στην Ευρώπη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης, καθώς και τον αντίκτυπο που είχαν στο κλίμα οι αλλαγές πολιτικής στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του 2012» τονίζει το Reuters, κάνοντας αναφορά στις κινήσεις της ΕΚΤ, στην αλλαγή στάσης της Μέρκελ προς την Ελλάδα, στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ειδικά για την Ελλάδα ο Ν. Ρουμπινί, γνωστός και ως «Δρ. Καταστροφή» προβλέπει τώρα ότι έως τα τέλη του φθινοπώρου του επόμενου έτους, ο ελληνικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η πιθανότητα εξόδου ίσως επιστρέψει στο τραπέζι.

Το πρακτορείο αναφέρει πως τον Μάιο, και ενώ η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην ύφεση, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν δημοσίευσε στους New York Τimes ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το ενιαίο νόμισμα με τίτλο «Αποκάλυψη Αρκετά Σύντομα».

«Ξαφνικά έχει γίνει εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ – αυτό το μεγάλο, ελαττωματικό πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση- μπορεί να αρχίσει να διαλύεται», έγραψε.