Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπως τόνισε, πρέπει να αναμένουμε την αξιολόγηση της τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όταν ρωτήθηκε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι πολύ εύκολο να πιστεύει κανείς ότι η ΕΚΤ μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνητικές πολιτικές και να αρχίσει να τυπώνει χρήματα, τόνισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη θα αποτελέσει πλήγμα για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των συστημικών κινδύνων, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αποφασιστική δράση όλων των μελών του ESRB.

Ο Ιταλός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία σήμερα παραμένει μειωμένη. Χαρακτήρισε ζωτικό μέρος της τραπεζικής ένωσης τον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η νομισματική πολιτική και η επίβλεψη πρέπει να είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες.