Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Φορολογίας και Τελωνείων Υποθέσεων Άλγκιρντας Σεμέτα μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους εκτίμησε πως τουλάχιστον 9 κράτη θα υποστηρίξουν την επιβολή του φόρου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμη ευκρινές εάν θα ληφθούν σήμερα οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως για να προχωρήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών απατείται η στήριξή του από τουλάχιστον 9 κράτη μέλη.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Σεπτεμβρίου 2011 είχε προτείνει ο φόρος να επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών μέσων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφόσον ένα τουλάχιστον από τα συμβαλλόμενα μέρη βρίσκεται στην ΕΕ.

Οι συναλλαγές που αφορούν σε μετοχές ή ομόλογα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και εκείνες που αφορούν συμβάσεις επί παραγώγων με συντελεστή 0,01%. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η άντλησης περίπου 57 δισ. ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη ισχύος του φόρου αυτού από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε χθες πως στηρίζει και επίσημα την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.