Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών ( Fed), Μπεν Μπερνάκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οικονομική πολιτική που έχει αναπτυχθεί για τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, σχετικά με τον πληθωρισμό.

«Η επί πενταετία πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Μπερνάκι σε ομιλία του στο Economic Club της Ιντιάνα.

Πρόσθεσε δε ότι οι προσδοκίες για τις τιμές «παραμένουν αρκετά σταθερές» και η Fed έχει τα απαραίτητα εργαλεία να ενισχύσει τις πολιτικές της, όταν απαιτείται για την πρόληψη «πληθωριστικών πιέσεων».

Ο ρυθμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός στο 2% περίπου από το 2008, παρά τα χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι κάτω από το επίπεδο που η Fed θεωρεί σημείο καμπής.

Ο Μπερνάνκι υπερασπίστηκε επίσης την επεκτατική νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης ως αναπόφευκτη και υποσχέθηκε να τη διατηρήσει

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει το σχέδιο της διατήρησης των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενική βάση από το τέλος του 2014, έως τα μέσα του 2015.

Αυτό κατά τον Μπερνάκι δεν σημαίνει ότι η Fed αναμένει ότι η οικονομία θα είναι αδύναμη εντός του συγκεκριμένου έτους.