Πρέπει να έχει κλείσει το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρότι παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα τα μέτρα για την κάλυψη της διαφοράς των 2–2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «υπάρχει πρόοδος, βρέθηκε κοινός τόπος, κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι, όμως, θέματα σύγκρουσης».

Τα προς διερεύνηση ζητήματα αφορούν τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε εκείνο των εσόδων, ώστε να είναι δίκαια και να μην επιβαρύνουν άλλο τα χαμηλά εισοδήματα, τόνισε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε, δε, κατηγορηματικά, ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ειδική προστασία προς τους αδύναμους, και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αφού ολοκληρώθηκε και η σημερινή 3ωρη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και θα επανέλθουν μετά από περίπου μια εβδομάδα. Το χρονικό αυτό διάστημα, θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου, με την επάνοδο των επικεφαλής, να υπάρξει συμφωνία.