Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις προβλέψεις, ενώ οι συνθήκες όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό αναμένεται να βελτιωθούν μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από την Καζαμπλάκα όπου βρίσκεται σε συνέδριο των κεντρικών τραπεζών, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο».

Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης στο συνέδριο ότι η Ισπανία έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικά βήματα για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της τους πρόσφατους μήνες. «Η Ισπανική προσπάθεια αξίζει αναγνώριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι το χρονικό πλαίσιο για την υποχώρησή του σε επίπεδα τα οποία προτιμά η ΕΚΤ (κάτω από το 2%) έχει μεταφερθεί στο τώρα.

«Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός θα είναι πιο κοντά στους στόχους μας νωρίτερα από ότι είχε παρουσιαστεί στις πρόσφατες προβλέψεις μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν ευρέως εξισορροπηθεί.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ακόμη ότι η πιστωτική επέκταση στην ευρωζώνη εξαρτάται κυρίως από παράγοντες που σχετίζονται με τη ζήτηση και λιγότερο με την προσφορά.