Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας που κάποτε έσφυζε από ζωή και τουρίστες. Η μείωση της τουριστικής κίνησης που παρατηρούν οι επιχειρηματίες φθάνει το 50% σε σχέση με πέρυσι που ήδη είχε παρατηρηθεί βουτιά στην αγοραστική κίνηση. Και η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει…

Ελάχιστοι ξένοι επισκέπτες περιδιαβαίνουν τους γραφικούς δρόμους της Πλάκας, ενώ στο Μοναστηράκι τίποτα δεν θυμίζει την πολύβουη περιοχή όπου τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο «παζάρευαν» με τους καταστηματάρχες τα προϊόντα τους.

Όλοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταφέρουν να επιβιώσουν, μίας και -όπως λένε- το φετινό καλοκαίρι προδιαγράφεται εφιαλτικό.

«Ρίξαμε τις τιμές αλλά δεν μπαίνουν πελάτες»

«Μέχρι πέρυσι διατηρούσα την αισιοδοξία μου. Φέτος όμως υπάρχει δραματική πτώση στην τουριστική κίνηση και διαπιστώνω σοβαρό πρόβλημα. Παρ’ όλο που ρίξαμε τις τιμές και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μείωση του προσωπικού, δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση» εξομολογείται η Ειρήνη Κοκκαλίδου, ιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων με είδη υπόδησης στην περιοχή, η οποία κάνει λόγο για πτώση πάνω από 80% στον τζίρο σε σχέση με το 2009.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» τονίζει ο Γιώργος Χανιωτάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλάει παγωτά στην Ανδριανού. Ακόμη και το must του καλοκαιριού, το παγωτό, έχει γίνει είδος.. πολυτελείας: «Οι ελάχιστοι τουρίστες που κυκλοφορούν δεν κάνουν αγορές και η πλειοψηφία τους ζητά έκπτωση ακόμη στο παγωτό»!

«Όσοι τουρίστες μπαίνουν στο μαγαζί θέλουν να κάνουν μεγάλο παζάρι γιατί -όπως λένε- η Ελλάδα είναι σε οικονομική κρίση» υπογραμμίζει η Ελισάβετ Τσακιτζιάν ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη ένδυσης στην περιοχή. «Οι ξένοι έχουν κακή εντύπωση για την Ελλάδα και όσοι μας επισκέπτονται δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα. Πέρυσι πουλούσα 20 καπέλα την ημέρα και πλέον πουλάω μόνο ένα»…