Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται ότι θα πιέσει εντός της εβδομάδας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν την κρίση χρέους, όμως η Ουάσινγκτον δεν αναμένει να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος του μήνα, όπως υποστήριξε ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο κορυφής της G20, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν αύριο στο Μεξικό. Έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους και να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και όχι μόνο στη λιτότητα.

«Θα επιτευχθεί πρόοδος τις επόμενες δύο ημέρες, αλλά μην περιμένετε κάποια συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε στο κανάλι ABC ο σύμβουλος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Πλουφ.

Στη σύνοδο του Μεξικού θα μετάσχουν οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και ο Πλουφ υποστήριξε ότι σε εκείνη μπορεί να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος.

Η ευρωπαϊκή κρίση συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ κατηγορεί συχνά τον Ομπάμα ότι η ευρωπαϊκού τύπου κοινωνική πολιτική του θα οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική καταστροφή. Σήμερα κατέστησε σαφές ότι αντιτίθεται στο να δοθούν χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για τη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών. «Δεν πρόκειται να στείλουμε επιταγές στην Ευρώπη», είπε μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS.