Την εκτίμηση ότι η αίτηση της Ισπανίας για βοήθεια από την Ευρώπη «αποτελεί καλό σημάδι που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να αναλαμβάνει δράση» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Συνολικά αποτελεί ένα καλό σημάδι για τις αγορές και για τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ένα σημάδι ότι η Ευρώπη είναι ικανή να δρα και ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της εργαλεία για να αντιμάχεται τις εκφάνσεις της κρίσης που δεν είχε ακόμη πριν ένα, ή δύο χρόνια», σημείωσε ο Ζάιμπερτ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου.

«Το αίτημα προέρχεται από το κράτος, τα χρήματα πηγαίνουν στο κράτος, το κράτος είναι υπεύθυνο κι αναλαμβάνει την ευθύνη» απέναντι στους δανειστές του, τόνισε περιχαρής ο Ζάιμπερτ. Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες είχε αντιταχθεί σθεναρά στην πιθανότητα να προσφύγουν άμεσα οι ισπανικές τράπεζες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «λελογισμένο τρόπο δράσης» το γεγονός ότι η Μαδρίτη θέλησε να αναμένει τα αποτελέσματα μίας εξωτερικής αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών της, προτού καταθέσει μία κοστολογημένη αίτηση βοήθειας.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, για λόγους αυστηρά χρονικούς, η ισπανική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να προσφύγει στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος έχει εγκριθεί από την ευρωζώνη και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου.

«Η ημερομηνία καθ’ ήν η Μαδρίτη θα καταθέσει το αίτημά της θα είναι αποφασιστική για να γνωρίζουμε εάν ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή», τόνισε ο Ζάιμπερτ. Μία εναλλακτική λύση, αντί του ΕΜΣ, θα ήταν η ενεργοποίηση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ πρόσθεσε επ’ αυτού: «Εκκινούμε από την αρχή ότι είναι πιο ρεαλιστικό» να χρησιμοποιηθεί ο ESM, τονίζοντας πως αυτός είναι «πιο αποτελεσματικός» από το EFSF, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή υπό έκτακτες περιστάσεις το 2010.