Κλειδί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών αποτελεί ο πίνακας 7 του βασικού εντύπου Ε1, στον οποίο καταγράφονται οι δαπάνες που μειώνουν τον φόρο αλλά και οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες φέτος δεν οδηγούν σε έκπτωση φόρου αν είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες, αλλά μόνο σε επιβαρύνσεις αν υπολείπονται του 25% του ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογουμένου.

Οι φοροαπαλλαγές, όπως δημοσιεύουν τα Νέα, είναι φέτος δραστικά ψαλιδισμένες καθώς ύστερα από διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις δεν έχει απομείνει ούτε μία δαπάνη που να μειώνει το εισόδημα του φορολογουμένου.

Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν οδηγούν σε μειώσεις μόνο από τον φόρο και σε ποσοστό 10%, ενώ ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ο φορολογούμενος έκπτωση φόρου 20% είναι να κάνει δωρεά στον λογαριασμό του Δημοσίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Με την αναπροσαρμογή των δαπανών που μειώνουν τον φόρο το μεγαλύτερο μαχαίρι υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων.

Μέχρι πέρυσι δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ. μ.

Οι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας συμπληρώνονται στους κωδικούς 063-064 του πίνακα 7. Δεδομένου ότι υπάρχει το όριο των τετραγωνικών αλλά και του ύψους του δανείου, πέραν των κωδικών 063-064, απαιτείται και η συμπλήρωση των κωδικών 071 που αφορά στην επιφάνεια του ακινήτου αλλά και των κωδικών 069-070 που αφορούν στο συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας.

Οι κωδικοί αυτοί είναι από τις χαρακτηριστικές παγίδες λαθών στις δηλώσεις. Πέρυσι, σε 7.227 δηλώσεις, ενώ είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων, δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί 069-070 με τα συνολικά ποσά των δανείων, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να ταλαιπωρηθούν με διορθώσεις.

Προσοχή στις αποδείξεις

Οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών δηλώνονται στον κωδικό 049. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, μετράει το τεκμαρτό για τον υπολογισμό των αποδείξεων.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 5.000 ευρώ και αποδείξεις 1.250 ευρώ. Αν η εφαρμογή των τεκμηρίων δεν οδηγήσει σε υψηλότερο εισόδημα, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο. Αν όμως, για παράδειγμα, το τεκμαρτό εισόδημα αυξηθεί στα 10.000 ευρώ, τότε αφενός προκύπτει έξτρα φόρος λόγω τεκμηρίων 500 ευρώ (10.000-5.000 ευρώ=5.000 , 10%= 500 ευρώ) αλλά και έξτρα φόρος 125 ευρώ καθώς λείπουν αποδείξεις 1.250 ευρώ (το 25% των 10.000 ευρώ είναι 2.500 ευρώ αξίας απαιτούμενων αποδείξεων).

Για να αποφευχθεί ο έξτρα φόρος λόγω αποδείξεων θα πρέπει να δηλωθούν δαπάνες ύψους 2.500 ευρώ.

Επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η δήλωση αποδείξεων ακόμα κι αν το εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, είναι χαμηλότερο από τα 5.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου. Οι αποδείξεις φυλάσσονται στο σπίτι για την περίπτωση ελέγχου και δεν υποβάλλονται μαζί με τη δήλωση.