Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα.

Σε άρθρο του στους Financial Times ο Ζέλικ συνιστά στους ηγέτες της Ευρωζώνης να είναι ψυχολογικά έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες», έγραψε ο Ζέλικ.

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει την 30ή Ιουνίου, πρόσθεσε ότι «απέχει από το να είναι σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν την ατσαλένια θέληση για αυτό το βήμα».

Η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αρκεί, υποστήριξε ο Ζέλικ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

«Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά», σημείωσε.