Τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα απαρίθμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του επενδυτικού οδηγού «Greek Law Digest, the Ultimate Legal Guide To Investing In Greece». Παράλληλα, παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΕΒΕΑ για την προαγωγή της επενδυτικής δραστηριότητας.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι επενδυτικές ευκαιρίες υπήρχαν και υπάρχουν και πρόσθεσε: «Αυτό που έλειπε και λείπει, είναι το κατάλληλο περιβάλλον για μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να παράγουν καρπούς. Λείπει ένα περιβάλλον σταθερό, υγιές, με ξεκάθαρους κανόνες, με κίνητρα που ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σίγουρα η κρίση, η αβεβαιότητα και κυρίως η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, που κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες, επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα. Το ποιος ευθύνεται γι’ αυτή τη συγκυρία είναι προφανώς αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης».

Αναφερόμενος στους παράγοντες που υποβαθμίζουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα ανέφερε:

-Πρώτον, στην έλλειψη μιας σταθερής και ευνοϊκής για την επιχειρηματικότητα φορολογικής πολιτικής. «Όσους αναπτυξιακούς νόμους κι αν εφαρμόσουμε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην προσέλκυση επενδυτών όταν οι νέες επιχειρήσεις θα καλούνται να πληρώσουν 4 φορές υψηλότερους φόρους, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Ούτε βεβαίως με ένα φορολογικό σύστημα πολύπλοκο και απαρχαιωμένο, το οποίο αλλάζει κάθε λίγους μήνες» είπε.

-Δεύτερος παράγοντας είναι η έλλειψη ενός σύγχρονου θεσμικού περιβάλλοντος, με απλές διαδικασίες και ξεκάθαρους κανόνες.

-Τρίτος παράγοντας, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τον προηγούμενο, είναι οι αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης. «Σήμερα μια υπόθεση μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστιο κόστος στους επενδυτές και να αποσύρονται σημαντικά σχέδια» ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

-Τέταρτος παράγοντας είναι το έλλειμμα ανταγωνισμού και η ασφυκτική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία. «Στο άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Οι περιορισμοί στραγγαλίζουν εδώ και χρόνια τον ανταγωνισμό σε σημαντικές αγορές, όπως η παρασκευή και διάθεση άρτου, η λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ο ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων και άλλες. Και βεβαίως, παραμένει στα χαρτιά η διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

-Πέμπτος παράγοντας, είναι η ελλιπής μέχρι τώρα αξιοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων. «Εδώ και τρία χρόνια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει δεχθεί διαδοχικές περικοπές. Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθυστέρησε τραγικά, ακόμα και μετά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν παγώσει» είπε.

-Έκτος παράγοντας, που επιδρά και σε όλα τα προηγούμενα, είναι το τεράστιο έλλειμμα αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση. «Ένα έλλειμμα που αντί να αντιμετωπίζεται, δυστυχώς επιδεινώνεται. Η μισθολογική ισοπέδωση και η αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει τη δημόσια διοίκηση σε πλήρη διάλυση, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη η εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης» τόνισε ο κ. Μίχαλος.