Διετή περίοδο αλλαγών θα διανύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κορυφαία όργανα, περίοδο που πρόκειται να κορυφωθεί με την επιλογή του διαδόχου του προέδρου Μάριο Ντράγκι.

Μέχρι το τέλος του 2019 λήγει η θητεία των πέντε από τους επτά ανώτερους αξιωματούχους της Τράπεζας. Η πολιτική, το φύλο, αλλά και οι ικανότητες θα καθορίσουν την επιλογή των υποψηφίων. Η ίδια η ΕΚΤ ελάχιστο ρόλο θα διαδραματίσει, αφού η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο. Πρώτη κίνηση θα είναι η επιλογή νέου αντιπροέδρου που θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάσιο μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Bloomberg,

Ως διάδοχος του Ντράγκι προαλείφεται ο Γενς Βάιντμαν, ωστόσο η επιλογή ενός Γερμανού εμπεριέχει κινδύνους αφού οι αγορές θα φοβηθούν απότομη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως προσώπων, ο πραγματισμός και τα οικονομικά στοιχεία θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίζουν την πολιτική της ΕΚΤ.