Τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι θα δώσει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο για να ανακτήσει την δυναμική της, τόνισε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ στο πλαίσιο συνεντεύξεως Τύπου ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στο δεύτερο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσό και ειδικά στο εάν η στήριξη θα ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ράις τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι κάτι που θα αποφασισθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου υπό την προϋπόθεση πως νωρίτερα θα έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενε ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και θα έχει ολοκληρωθεί το PSI. «Δεν θα ανακοινώσω ένα συγκεκριμένο ποσό. Αυτό θα εξεταστεί και θα αποφασισθεί στα μέσα Μαρτίου από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ο νέος εκτεταμένος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα προβλέπει δεκαετή χρηματοδότηση αντί για πενταετή και θα αποτελεί ισχυρή δέσμευση αρωγής. «Θα δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο για να ανακτήσει την δυναμική της», επεσήμανε ο Ράις.

Ο ίδιος είπε πως τόσο η απόφαση του Eurogroup όσο και η σαφής δέσμευση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης έχουν εκτιμηθεί από το ΔΝΤ, καθώς οδηγούν στον στόχο της βιωσιμότητας του χρέους ώστε να είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή Υπάρχουν ρίσκα, καθώς το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο και εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση των συμπεφωνημένων και την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών λόγω της ανάγκης εφαρμογής των μέτρων του νέου μηχανισμού ο Ράις δεν τοποθετήθηκε και αρκέσθηκε να δηλώσει τα εξής: «Είχαμε δεσμεύσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα ότι ακόμη και μετά εκλογές θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. Αυτές είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού».