«Οι Έλληνες δεν νιώθουν την ανάκαμψη»

Ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα διατηρείται


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5:21
29/11/2017
«Οι Έλληνες δεν νιώθουν την ανάκαμψη»
11
loading

Ο γερμανικός Τύπος στρέφει για άλλη μια φορά την προσοχή του στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα με αφορμή την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να προετοιμαστεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Σε ανάλυσή της με τίτλο «Οι Έλληνες δεν νιώθουν την ανάκαμψη» η Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι οι έλεγχοι των θεσμών για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων «διεξάγονται αυτή τη φορά με διαφορετικούς οιωνούς». Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν «και αυτό ισχύει τόσο για το σύνολο της οικονομίας όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», σημειώνει η FR, παραπέμποντας σε πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η οικονομική βοήθεια που θα αντλήσει τελικά η Ελλάδα θα είναι αισθητά κάτω από το ανώτατο όριο των 86 δις ευρώ του τρίτου δανειακού προγράμματος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την αισθητή βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας και την επιδίωξη της ελληνική κυβέρνησης να επανέλθει στις κεφαλαιαγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η κοινωνική κρίση συνεχίζεται

Ωστόσο παρά την εικόνα ανάκαμψης στην Ελλάδα, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «η κοινωνική κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί. Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται από την τάση ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Με αισθητή καθυστέρηση πραγματοποιείται και εκεί η στροφή που έχουν ήδη κατορθώσει άλλες χώρες. (…) Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πιστεύουν τον Αλέξη Τσίπρα όταν τους υπόσχεται καλύτερες μέρες. Στην καθημερινότητά τους νιώθουν ελάχιστα την ανάκαμψη. Μεταξύ άλλων πιέζονται από την ανεργία, που παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλή. Ειδικά για τους νέους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης να βρουν επαγγελματικές προοπτικές. Για μια αλλαγή των δεδομένων στο κοινωνικό πεδίο όμως η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλά μόνο μια ελαφρά οικονομική αντίδραση μετά από χρόνια κατάπτωσης, αλλά μια μαζική, ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη. Αυτή όμως δεν διαφαίνεται», εκτιμά η Frankfurter Rundschau.

«Η Αθήνα θέλει να καταργήσει την υποχρέωση της Σαρία»

Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται στην επιδίωξη της Ελλάδας να καταργήσει την ισχύουσα μέχρι σήμερα υποχρέωση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα να εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο (Σαρία), ώστε η εφαρμογή των διατάξεών του να είναι έχει στο εξής προαιρετικό χαρακτήρα. «Η Αθήνα θέλει να καταργήσει την υποχρέωση της Σαρία», γράφει η Hannoversche Allgemeine Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα του Ανοβέρου επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία έχει ισχύ η Σαρία – ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει μόνο σε μια περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας (σ.σ. για τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης). Ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα θέλει τώρα να περιορίσει μαζικά αυτήν την παράλληλη δικαιοσύνη».

Η Dresdner Neueste Nachrichten, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, επισημαίνει για το ίδιο θέμα ότι «η περιορισμένη ισχύς της Σαρία στην Ελλάδα είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια οργή και αίσθηση στη δυτική Ευρώπη. Γάμοι ελλήνων ανηλίκων μουσουλμανικής πίστης που ζουν στη Γερμανία είχαν απασχολήσει επανειλημμένα την επικαιρότητα». Η εφημερίδα της Δρέσδης σημειώνει τέλος ότι ο έλληνας υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να καταργήσει πλήρως τη Σαρία στην Ελλάδα έχοντας ως επιχείρημα τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Προσωπικά πάντως όχι απλά δεν την νοιώθω, αλλά τρελαίνομαι και υποφέρω από το δούλεμα και την ψευτιά της κυβέρνησής μου, που εσείς δεν μπορούσατε ούτε στα καλύτερα όνειρά σας να φανταστείτε ποτέ ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιοι Γενίτσαροί σας σε υπόδουλή σας χώρα.
  Όμως, αν και όποτε βλέπω το "τσίπρας" σας, αλλάζω κανάλι ή σελίδα ή σταθμό, εάν θέλει κανείς να νοιώσει ότι βρίσκεται στην ..... Ελβετία, ή στο Λεχνεστάϊν ή στο Βέλγιο δεν έχει παρά να ακούσει μία ομιλία του ! ......... ταξιδεύεις, φεύγεις βρε παιδί μου πας σε μία όμορφη εικονική πραγματικότητα ......... (φυσικά και ΕΑΝ μπορείς να τον ακούσεις και δεν σπάσεις κανένα ραδιόφωνο, τηλεόραση ή κομπιούτερ ή δεν πας να παίσεις από το παράθυρο για να ησυχάσεις μιά και καλή από αυτή την κατάρα της Ελλάδας) ! ! ! !

 2. avatar Mg1

  Πως δεν τη νοιώθουμε! Δηλαδή το ότι το κράτος μας κλέβει επίσημα σαν νταβάς με αυτή τη φοροεπιδρομή δεν είναι ανάκαμψη ; Ε;

 3. avatar mnimwn

  Η εγχείρηση επέτυχε ο ασθενής απεβίωσε .

 4. avatar Voidi

  Σώωωωωπα.

  1. avatar Sotiris

   Πάντα ο Εχθρός είναι εκτός τειχών ΑΛΛΑ ο Προδότης μέσα στα εντός τειχών της Πατρίδας ΜΑΣ

 5. avatar innotrading

  Πως δεν τη νοιώθουμε ! απλώς τσούζει λίγο

 6. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

  Ο πινοκιο και οι παρατρεχάμενοι του την νιώθουν όμως, στην τσέπη τους!

 7. avatar Νίκος πλειξ

  Μα τι λένε! Έχουμε ανοίξει τα παράθυρα και παντου μυρίζει η ανάκαμψη. Ειδικά το βράδυ με την ομίχλη που καίει ο καθένας μέχρι και εγκυκλοπαίδειες να ζεσταθεί. Τα δε Σαββατοκύριακα ο κόσμος εχει σε όλες τις γειτονιές γιορτές και τραγούδια! Όταν έρθει και ο Κουλης θα γίνουν ακομα πιο χαρμόσυνα ! Χαράς Ευαγγέλια.

  1. avatar ακόμη

   δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.

 8. avatar Οι δημόσιοι υπάλληλοι?

  Είμαι σίγουρος ότι αυτοί την έχουν νιώσει μια χαρά. Και είναι αυτοί που θα ξαναβγαλουν κυβέρνηση!

 9. avatar απιστευτο!

  Πως δεν "νιωθουμε" την ανακαμψη? Δεν βλεπετε ποσα τσ[...] πηγαν απο τις 04:00 εξω απο τα καταστηματα για την Μαυρη Παρασκευη?
  Αυτο ειναι "αναπτυξη"! Οχι σαν κατι αλλες μπανανιες που φτιαχνουν εργοστασια, επενδυουν στην πρωτογενη παραγωγη κλπ.
  Εμεις ειμαστε πολυ μπροστα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει