Υπό το αγγλικό δίκαιο θα τελούν τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του PSI, ενώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων θα εκταμιευθούν και 5,7 δισ. ευρώ που αφορούν σε δεδουλευμένους τόκους, ενώ θα υπογράφει και σύμβαση πιστωτικής ενίσχυσης με την ΕΚΤ ύψους μέχρι 35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νομού «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή:

Προτείνεται η έγκριση του Σχεδίου της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τη χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους μέχρι 30 δις. ευρώ, προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει, εν μέρει, την Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων, δηλαδή τη διαχείριση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων που θα συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και ορισμένων επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, όπως περιγράφεται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.

-Σκοπός της Σύμβασης αυτής είναι το ΕΤΧΣ να παρέχει στην Ελλάδα χρηματοδοτική ενίσχυση, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Μνημονίου Συνεννόησης, και της παρούσας Σύμβασης, μέχρι του συνολικού ποσού των 30 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα το μέρος τίτλων της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της εθελοντικής συναλλαγής διαχείρισης υποχρεώσεων, προκειμένου κάθε ένα (1) Ευρώ του ανταλλάγματος της προσφοράς να αποτελείται κατά τριάντα (30) λεπτά του Ευρώ από μέρος τίτλων ευρωζώνης και κατά εβδομήντα (70) λεπτά του Ευρώ από Νέα Ελληνικά Ομόλογα.

Αυτό σημαίνει ότι με τη συγκεκριμένη χρηματοδοτική ενίσχυση το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδοτεί την αγορά ομολόγων του ΕΤΧΣ που θα δοθούν προς την κάλυψη του [15% ] της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει το υπόλοιπο [35%] της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων με έκδοση νέων τίτλων, ώστε συνολικά οι ομολογιούχοι να ανταλλάξουν τους υφιστάμενους τίτλους με νέους τίτλους ονομαστικής αξίας 50% των υφιστάμενων.

Η διευκόλυνση αυτή θα είναι διαθέσιμη προς εκταμίευση σε ένα (1) ή περισσότερα τμήματα κατά την διάρκεια της περιόδου ισχύος της Σύμβασης.

-Προτείνεται η έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης Συγχρηματοδότησης «Σύμβαση Συγχρηματοδότησης» (“Co–Financing Agreement”) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας ως επωφελούμενου κράτους μέλους, της ΤτΕ, του Ε.Τ.Χ.Σ., και της Wilmington Trust (London) Limited, ως Εμπιστευματοδόχων των Ομολογιών και της ΤτΕ ως κοινού φορέα πληρωμής, με σκοπό να καθοριστούν για την εκτέλεση της Σύμβασης Διευκόλυνσης για τη Διαχείριση Υποχρεώσεων Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΙΤ/PSI) , το οφειλόμενο ποσό, οι πληρωμές και οι υποχρεώσεις, καθώς και ο τρόπος πληρωμής μέσω του κοινού φορέα πληρωμής, όπως ειδικότερα ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμβασης.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση ενισχύεται η χρηματοπιστωτική αξία των νέων τίτλων που θα εκδοθούν από το Ελληνικό Δημόσιο παρέχοντας περαιτέρω διασφαλίσεις ως προς την αποπληρωμή τους.

-Προτείνεται η έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους μέχρι 35 δις. ευρώ προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την προσφορά επαναγοράς, με την οποία η ΕΚΤ, ενεργώντας ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, προσφέρεται να επαναγοράσει από εθνικές κεντρικές τράπεζες του Συστήματος του Ευρώ ορισμένα κρατικά ομόλογα εκδόσεως της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή των ΕθΚΤ ως εξασφάλιση για νομισματικές πράξεις ή πράξεις ανοιχτής αγοράς με αποδεκτά (επιλέξιμα) τρίτα μέρη.

Mε τον τρόπο αυτό, θα παρασχεθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την απόκτηση των χρεωστικών τίτλων ΕΤΧΣ που απαιτούνται για το σκοπό της προσφοράς επαναγοράς. Η χρηματοδοτική ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας μόνο εκταμίευσης μέχρι του ποσού των 35 δις. ευρώ που αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης.

Προτείνεται η έγκριση της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους Ευρώ 5,7 δις. ευρώ του Ε.Τ.Χ.Σ. προς την Ελλάδα με σκοπό να έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να διενεργήσει πληρωμές για δεδουλευμένους τόκους που απορρέουν από ορισμένα ανεξόφλητα κρατικά ομόλογα της Ελλάδος στο πλαίσιο του PSI. Οι πληρωμές αυτές πρόκειται να γίνουν πριν την ανταλλαγή κατά το χρόνο και στο μέτρο που τα εν λόγω κρατικά ομόλογα ανταλλαγούν με Νέα Ελληνικά Ομόλογα.