Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχτηκε να προχωρήσει σε ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που μετάσχουν των διαπραγματεύσεων για το PSI και επικαλείται η Wall Street Journal.

Η ΕΚΤ θα ανταλλάξει ομόλογα που αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα δεν θα υποστεί απώλειες αλλά δεν είναι σαφές εάν τα ομόλογα θα πωληθούν στο ακέραιο της κατώτατης τιμής στην οποία αγόρασε τα ομόλογα η ΕΚΤ από τους επενδυτές ή εάν από τα νέα ομόλογα που θα λάβει θα υπάρξει κάποιο κέρδος.

Η ΕΚΤ δεν θα έχει ζημία, αλλά δεν είναι σαφές αν η ανταλλαγή των ομολόγων της θα γίνει στην τιμή που τα αγόρασε ή αν η ΕΚΤ θα επιδιώξει και ένα κέρδος (σ.σ.: ανταλλάσσοντας τα ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη μεν της ονομαστικής, αλλά υψηλότερη από αυτή που τα αγόρασε), προσθέτει το δημοσίευμα.

Με την προσφορά των ομολόγων από την ΕΚΤ, το χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί έως 11 δισ. ευρώ, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Η ΕΚΤ θα ανταλλάξει τα ομόλογά της με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο δεν θα τα κρατήσει στον ισολογισμό του, αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ΕΤΧΣ για τα ομόλογα με βάση την τιμή που αυτό τα αγόρασε από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, σημειώνει η Wall Street Journal, η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχουν στη μείωση του ελληνικού χρέους και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους.