Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI+), σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από ευρωπαϊκές πηγές.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις για το ποια ακριβώς θα είναι η συνεισφορά της κεντρικής τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παρότι η ΕΚΤ έχει αποκλείσει να συμμετάσχει, εξετάζεται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το ενδεχόμενο μέσω μίας πιο περίπλοκης διαδικασίας να αποστείλει στην Αθήνα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει σε τιμή χαμηλότερη της τιμής κτήσης, μέσω του EFSF.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Κάποια μέλη της ΕΚΤ εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πιθανότητα αυτή που εξετάζεται» , τονίζει πηγή από τη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τη θέση του.

«Δεν γνωρίζω να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση», υποστηρίζει άλλη πηγή.

«Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση αν και, φυσικά, είναι ένα από τα θέματα, στα οποία θα μπορούσαμε θεωρητικά να συμφωνήσουμε», προσθέτει με νόημα.

Η ΕΚΤ αποτελεί το μεγαλύτερο μεμονωμένο κάτοχο ελληνικού χρέους με κούρεμα. Μία εκ των πηγών υποστηρίζει πως η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και τις τιμής, που πλήρωσε στην αγορά, είναι 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η διαφορά θα μπορούσε με δυσκολία να κλείσει την απαιτούμενη τρύπα του ελλείμματος στη συμφωνία της Ελλάδας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πάντως, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν για το αν ακόμη και αυτό θα ήταν αρκετό, με την Ελλάδα να βρίσκεται όλο και περισσότερο στο κόκκινο.