Η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών δεν οδήγησε σε συμφωνία, όπως αναμενόταν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε ακόμα περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνοντας την απόφασή της να επιβάλλει κυρώσεις.

Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.

Τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, σε ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε τη Δευτέρα από την δημόσια τηλεόραση VTV. Δεν διευκρινίστηκε αν και ποιες προτάσεις έγιναν όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Ωστόσο σήμερα, σε καθεστώς «μερικής χρεοκοπίας» κήρυξε τη Βενεζουέλα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων.

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τις αρχές 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν σταματά να βαθαίνει.

Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισ. δολαρίων το 2018.

Άλλοτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση της τιμής του αργού.

Πολλά είδη τροφίμων και φαρμάκων έχουν εξαφανιστεί ελλείψει εισαγωγών, προκαλώντας τεράστια δυσαρέσκεια που η αντιπολίτευση προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει ξεκινώντας κινητοποιήσεις την άνοιξη που όμως εκτραχύνθηκαν και οδήγησαν στο ξέσπασμα σχεδόν καθημερινών βίαιων επεισοδίων για μήνες—με απολογισμό 125 νεκρούς.

Ο Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο συμμάχους στους οποίους η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κλείστηκε μια συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισεκ. δολαρίων.

Επιλεκτική χρεοκοπία ή μια πλήρης στάση πληρωμών ενός κράτους μπορεί να κηρυχθεί από την κυβέρνησή του, από κάποιον οίκο αξιολόγησης, από έναν ιδιώτη ομολογιούχο ή από την ISDA.

Παράλληλα, τρεις πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσαν—υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λόγω της λεπτής φύσης του θέματος—ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ σκοπεύει να ενημερώσει τους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη λεγόμενη Λέσχη του Παρισιού, ότι το Καράκας οφείλει στην Μπραζίλια 262,5 εκατ. δολάρια διότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν προχώρησε έγκαιρα στην εξόφληση μιας προγραμματισμένης δόσης.