Τον υπαίτιο πίσω από την ελληνική κρίση αναζητεί σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC, το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις της γνωστής αναλύτριας, Μιράντας Ξαφά, αναρωτιέται αν για την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα ευθύνεται ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Τον αποκαλούσαμε μάγο, επειδή εξαφάνιζε τα πάντα. Εξαφάνιζε τον πληθωρισμό και μετά εξαφάνιζε και το έλλειμμα», δήλωσε η Μιράντα Ξαφά.

Στη δεκαετία του ’90, η Μιράντα Ξαφά δούλευε για έναν επενδυτικό οίκο παρακολουθώντας από απόσταση την είσοδο της χώρας της στο ευρώ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει το BBC είναι το δίκτυο των σιδηροδρόμων, τονίζοντας μία δήλωση του πρώην υπουργού, Στέφανου Μάνου, ο οποίος τότε είχε δηλώσει ότι «θα ήταν φθηνότερο να στέλνουμε τους πάντες με ταξί».

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε περισσότερους εργαζομένους από πελάτες», τονίζει το BBC.

Η Μιράντα Ξαφά ήξερε – και συμβούλευε τους πελάτες – ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη να μπει στο ευρώ και ότι τα στατιστικά της χώρας δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα.

«Ερχόμουν από το Λονδίνο στην Αθήνα με πελάτες από την Salomon Brothers», λέει προσθέτοντας ότι «πάντα βλέπαμε τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, τον οποίο αποκαλούσαμε ‘μάγο’ επειδή εξαφάνιζε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα».

Η Ελλάδα μαγείρεψε τα βιβλία της εξ αρχής, εκτιμά το BBC.