Προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν οι 18 κληθέντες από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων. Οι 18 εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο εταιριών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που ελέγχονται για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό.

Οι 18 κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η εισαγγελική έρευνα για το θέμα ξεκίνησε μετά από πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στην Ευελπίδων, στο οποίο διαπιστώνεται ότι μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές αντί να αποδοθεί στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) έφευγε από τη χώρα.

Οι επίμαχες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ αφορούν τις εταιρίες Hellas Power και Energa οι οποίες, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αρχής, εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές και αντί να αποδίδουν τα οφειλόμενα στον ΔΕΣΜΗΕ, μέσω λογιστικών ή άλλων τεχνασμάτων «φυγάδευαν» τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το συνολικό ποσό που ταξίδεψε έξω από τη χώρα φαίνεται να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι εταιρίες έχουν διαγραφεί από το Μητρώο της Χονδρεμπορικής Αγοράς με απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.