Στην ανάγκη υιοθέτησης μίας οικονομικής πολιτικής που θα σχεδιάσει και θα πραγματοποιήσει με συνέπεια τις αλλαγές που συνεπάγεται η μείζων απόφαση της παραμονής της χώρας στην ζώνη του ευρώ αναφέρθηκε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τάκη Πολίτη «Το ΙΟΒΕ και η Ελληνική Οικονομία» ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες.

Ο ίδιος στάθηκε σε δύο βασικές στοχεύσεις της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΟΒΕ. Πρώτον, τη συνεχή ενασχόλησή του με τα ζητήματα εξορθολογισμού του κράτους και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και, δεύτερον, την συστηματική μελέτη των προσαρμογών που επέβαλε η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ.

«Αν αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη: οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μιας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική ιστορία μας και θα μας πάει δεκαετίες πίσω», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.