Η ιταλική αστυνομία έκανε σήμερα έρευνες στην έδρα του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s στο Μιλάνο στο πλαίσιο έρευνας για χειραγώγηση της αγοράς που άρχισε το 2010 εναντίον του οίκου Moody’s και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον S&P, σύμφωνα με δικηγόρο του της εταιρείας.

Η εισαγγελία του Τράνι άρχισε στα τέλη του 2010 μια έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς έπειτα από μήνυση που κατατέθηκε από ενώσεις καταναλωτών εναντίον έκθεσης του οίκου Moody’s, ανταγωνιστή του S&P, η οποία χρονολογείται από το Μάιο του 2010, επειδή είχε αρνητικές συνέπειες στις τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών.

Στην έκθεση αυτή, ο Moody’s προειδοποιούσε κατά του αντίκτυπου που θα είχε μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, στο τραπεζικό σύστημά τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η έρευνα είχε διευρυνθεί στη συνέχεια για να συμπεριλάβει τον Standard and Poor’s μετά τη δημοσίευση ανακοινώσεων για την Ιταλία στη διάρκεια της άνοιξης του 2011, καθώς η εισαγγελία εκτίμησε ότι περιείχαν αβάσιμες κρίσεις για τη χώρα που είχαν αρνητική επίπτωση στις αγορές.

Το Μάιο, ο οίκος είχε εκδώσει ανακοίνωση για να κάνει γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία της Ιταλίας και τον Ιούλιο μια άλλη για να υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «κίνδυνοι» όσον αφορά τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος παρά την παρουσίαση ενός νέου σχεδίου λιτότητας.

Ο S&P υποβάθμισε έκτοτε κατά ένα βαθμό την αξιολόγηση της Ιταλίας το Σεπτέμβριο και κατά δύο βαθμούς την περασμένη Παρασκευή, στο BBB+.

Οι οίκοι αξιολόγησης κατηγορούνται ότι όξυναν την κρίση της ευρωζώνης μειώνοντας σε σημαντικές στιγμές την αξιολόγηση ευρωπαϊκών χωρών.