H ανεργία στις χώρες μέλη της ΕΕ κατά μέσο όρο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Δεκέμβριο του 2008, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δημοσίευσε σήμερα την ετήσια επισκόπηση της απασχόλησης και των κοινωνικών εξελίξεων στην Ευρώπη για το 2017.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή της η Επιτροπή, πέρα από τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική πρόοδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες γενιές των Ευρωπαίων επωμίζονται ένα ιδιαίτερα μεγάλο βάρος: αντιμετωπίζουν συχνά μεγαλύτερες δυσκολίες να βρουν μια θέση εργασίας, απασχολούνται πιο συχνά σε άτυπες και επισφαλείς μορφές εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κάλυψή τους από τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Είναι επίσης πιθανό κατά την Επιτροπή να λάβουν χαμηλότερες συντάξεις, ανάλογες με τις αποδοχές τους όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίτροπος Aπασχόλησης, Kοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Kινητικότητας Eργατικού Δυναμικού Μάριαν Τίσεν, παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής ανέφερε τα εξής: «Η φετινή επισκόπηση μάς δείχνει για μια ακόμη φορά ότι βρισκόμαστε σε μια σταθερή πορεία για περισσότερη απασχόληση και ανάπτυξη. Ωστόσο, οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά τους μπορεί να καταλήξουν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι οι γονείς τους. Δεν το θέλουμε αυτό. Πρέπει να αναλάβουμε αμέσως δράση. Με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τα κοινωνικά μας πρότυπα και τις συνθήκες διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές».