Την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το 24h.gr, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχει τετραήμερες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την νέα δανειακή σύμβαση.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, πως το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ΔΝΤ θα συνέλθει για να αποφασίσει για τη χορήγηση της έκτης δόσης, στο πλαίσιο της πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος που έχει ήδη συνταχθεί από τα στελέχη του Ταμείου.

«Το Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αξιολογήσει την έκθεση και εν συνεχεία θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του», δήλωσε ο κ. Ράις, ο οποίος αν και ρωτήθηκε για το πότε θα εκταμιεύουν τα χρήματα δεν τοποθετήθηκε, επικαλούμενος την απόφαση που εκκρεμεί.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, είπε πως προτεραιότητα του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας.

«Για να πάμε εκεί χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Είμαι σίγουρος ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς τη κατεύθυνση αυτή», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απεργία στην Ελλάδα και τη διαλεκτική των ελληνικών συνδικάτων ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ έχει αποτύχει και πως η συνταγή είναι λάθος, ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου είπε πως υπάρχει κατανόηση πως ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη και θα προστατεύουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Επιζητούμε για την Ελλάδα ανάπτυξη, εργασία και επαναφορά της οικονομάς στο σωστό μονοπάτι», δήλωσε ο κ. Ράις.

Σε ερώτηση για το πότε το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα, είπε πως αυτό θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου. Απεκάλυψε δε πως ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν θα μείνει στην Ελλάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο θα εξετάσει με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας και τους Έλληνες αξιωματούχους τη νέα δανειακή σύμβαση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι «ενδιαφερόμενος παρατηρητής», αλλά δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών, προσθέτοντας πως στόχος είναι το 2020 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η ΕΚΤ μπορεί να δανείσει το ΔΝΤ για να χρηματοδοτήσει κράτη είπε πως νομικά αυτό είναι επιτρεπτό. «Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις, αλλά είναι δυνατόν», τόνισε, προσθέτοντας πως η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης απαιτεί συνεκτικές πολιτικές ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.