Με τα πρόσθετα μέτρα να είναι πλέον στο τραπέζι όλων των πλευρών, φαίνεται ότι θα ξεκλειδώσει τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση η δεύτερη αξιολόγηση.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει νέα μέτρα και μεταξύ άλλων την μείωση στο αφορολόγητο όριο το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 8.636 έως 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση συνεχίζουν να μην αποδέχονται πρόσθετα μέτρα ψηφισμένα εδώ και τώρα, ωστόσο φαίνεται ότι τα μέτρα μπορεί να περάσουν ως προληπτικό πακέτο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2018 εάν και εφόσον χρειαστεί.

Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Όπως ανέφεραν στη συνέχεια, ελληνικές πηγές, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. «Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Στήριξη αναμένεται να λάβει η ελληνική πλευρά και κατά τη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν την προγραμματισμένη για το απόγευμα συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Πάντως, σύμφωνα με το MNI, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζει προς την Αθήνα πως το μήνυμα της Ευρωομάδας θα είναι «η Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στη συμφωνία και τους κανόνες».

Το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με ή χωρίς το ΔΝΤ

Η ευρωζώνη θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είπε την Τετάρτη στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

O Johan Van Overtveldt είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη αλλά οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς αυτό.

Το ταμείο έχει πει ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο εφ’ όσον αυτό είναι το τελευταίο και υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

«Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε σε κάθε περίπτωση», είπε.