Ένα νέο σχέδιο για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονική βάσης εμπορικών τιμών που καθορίζονται από την αγορά επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Τη δημιουργία ενός καταλόγου με τις μέσες εμπορικές τιμές ανά περιοχή που θα δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και θα αποτελεί τη βάση των τιμών για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις αλλά και στην ανέγερση των οικοδομών.

Κάθε φορά που οι τιμές στην αγορά θα μεταβάλλονται, η «Tράπεζα Tρεχουσών Tιμών» θα ενημερώνεται άμεσα με τα στοιχεία για τις νέες τιμές.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και πρόταση για μηχανισμό «αυτόματης αναπροσαρμογής» της φορολογία ακινήτων, ώστε να παρακολουθεί τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα επέλθουν στο μέλλον.
Το αφορολόγητο θα μπορεί, για παράδειγμα, να αναπροσαρμόζεται με βάση τη «μεσοσταθμική» αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αποφασίζει κάθε φορά το υπουργείο.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται, για παράδειγμα, στη Νέα Σμύρνη (απόκλιση έως και 90,91%), στο Γαλάτσι (απόκλιση έως και 81,82%), στον Κορυδαλλό (απόκλιση έως και 77,78%), στην Αργυρούπολη (απόκλιση έως και 76,92%) και στη Νίκαια (απόκλιση έως και 76,47%).