Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Γκίλαρντ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων, επαίνεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία.

Αν και το μέτρο αυτό δείχνει να μην τυγχάνει της αποδοχής του αυστραλιανού λαού και έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την Εργατική κυβέρνηση, ο κ. Μπαρόζο επαίνεσε την κα Γκίλαρντ για το θάρρος της δηλώνοντας, ότι η κίνηση αυτή εκτιμάται στην Ευρώπη καθώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποφύγει την ύφεση αλλά παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι περιορισμένος.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα για το αν τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και μειώσει το χρέος της.

«Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο ίδιος πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ακαδημαϊκούς και διπλωμάτες, που παραβρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα στη Αυστραλία, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, προκειμένου να βρεθεί λύση στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στη Βουλή της Αυστραλίας, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ηρεμήσουν τις οικονομικές ανησυχίες που υπάρχουν στην ευρωζώνη – από την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έως την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Θέλω να είμαι σαφής. Η Ε.Ε. και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.