Ένα… προφητικό κείμενο που γράφτηκε το 2003

Από το ευρώ… στη δραχμή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:01
05/09/2011
Ένα... προφητικό κείμενο που γράφτηκε το 2003
6
loading

Διαβάστε ένα προφητικό κείμενο που έγραψε γνωστός οικονομολόγος το 2003, στο οποίο υποστήριζε ότι «είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν με τη βούλησή τους το ενιαίο νόμισμα».


Ακολουθεί το κείμενο...

Λένε ότι μια καλή ιστορία πάντοτε αξίζει κάτι. Ορίστε λοιπόν μία. Όταν ήμουν μικρός μού είχαν χαρίσει δύο πολύ μικρά χρυσά νομίσματα. Επρόκειτο για ένα ελληνικό των 5 δραχμών που απεικόνιζε τον Γεώργιο Α' και για ένα γαλλικό των 5 φράγκων που απεικόνιζε τον Ναπολέοντα Γ´. Και τα δύο νομίσματα έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους.

Είχαν το ίδιο βάρος και τις ίδιες διαστάσεις - την ίδια περιεκτικότητα, με άλλα λόγια, σε χρυσό. Τα νομίσματα αυτά είχαν έτσι το ίδιο αντίκρισμα και στις δύο χώρες. Ήταν, με άλλα λόγια, κάτι σαν το σημερινό ευρώ...

Αργότερα έμαθα ότι αυτή η ομοιότητα ωφείλετο στη Λατινική Νομισματική Ένωση (ΛΝΕ), ένωση στην οποία συμμετείχαν από το 1865 η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Ιταλία και από το 1868 και η Ελλάδα.

Για την ιστορία, η ΛΝΕ ατύχησε και ατόνησε πολύ πριν από την επίσημη διάλυσή της το 1926, λόγω των διακυμάνσεων μεταξύ των τιμών του χρυσού και του αργύρου και λόγω των διαφορών ανάμεσα στα βιοτικά επίπεδα των συμμετεχουσών χωρών.

Εξαιτίας της ΛΝΕ επίσης η Ελλάδα, η οποία είχε να χρηματοδοτήσει το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Χ. Τρικούπη (και για τον λόγο αυτόν είχε σημαντικά ελλείμματα προς τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία χρηματοδοτούσε με δάνεια), εξήντλησε τα αποθέματά της σε χρυσό και άργυρο (δηλαδή, τη νομισματική της βάση) και το 1893 επτώχευσε...

Η οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα (και που χρωστάει σε αυτό) δεν μπορεί να πτωχεύσει, αφού μπορεί πάντοτε να καταφεύγει στα τυπογραφεία της και να τυπώνει πληθωριστικό χρήμα για να πληρώνει τα χρέη της (seignorage). (Φυσικά με το να εκδίδει κανείς συνεχώς νέο χρήμα δεν σημαίνει ότι μπορεί και να διατηρεί αλώβητο το βιοτικό του επίπεδο - το νόμισμα κάθε τόσο θα πρέπει να υποτιμάται.)

Η οικονομική θεωρία υποστηρίζει επίσης ότι μια χώρα (ή μια επαρχία) που έχει υιοθετήσει ένα άλλο νόμισμα κάλλιστα μπορεί να πτωχεύσει, αφού δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιχείρηση με έσοδα και έξοδα (θυμηθείτε, π.χ., το Orange County).

Καλά είναι τα ευρώ, όταν όμως τα έχουμε. Οταν δεν τα έχουμε, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Και τελευταίως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι, καθώς κερδίζουμε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε, θα έρθει η εποχή (π.χ., σε δέκα χρόνια από σήμερα) κατά την οποία δεν θα έχουμε αρκετά από τα τόσο αγαπημένα μας ευρώ στην τσέπη μας.

Στοιχεία δε που τεκμηριώνουν την άποψη αυτή απαντώνται όλο και συχνότερα στις επίσημες στατιστικές. το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, η χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η γήρανση του πληθυσμού, ο επίμονα ελλειμματικός τρόπος διαβιώσεώς μας και η ύφεση που πλήττει ήδη (και η οποία αναμένεται σταδιακά να εξουθενώσει) τους αιμοδότες μας Γερμανούς αποτελούν μερικά...

Προσέξτε! Η κατανάλωσή μας ξεπερνά, χρόνια τώρα, την παραγωγή μας και για να τη συντηρούμε πρέπει να δανειζόμαστε από τους ξένους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί.

Αν, λοιπόν, ελλείψει ρευστότητας, κάποτε δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας και τις πολλές υποσχετικές του Δημοσίου (π.χ., τα ομόλογά του προς το ΙΚΑ), τότε θα πρέπει να (ξε)πουλήσουμε την εναπομείνασα δημόσια περιουσία.

Και αν αυτή δεν μπορέσει να πουληθεί σε καλή τιμή, τότε κάποιος ατυχής θα βρεθεί στη θέση του Τρικούπη. Αν, από την άλλη, είχαμε το δικό μας νόμισμα, θα μπορούσαμε να διορθώσουμε την αρχική στρέβλωση με μια υποτίμηση.

Μη έχοντας όμως τη δυνατότητα αυτή και με δεδομένη την ασυμμετρία με την οποία μια ύφεση πλήττει μια οικονομία, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν με τη βούλησή τους το ευρώ. Φυσικά αυτό δεν θα γίνει αύριο και ίσως λοιπόν να υπάρχει ακόμη χρόνος για μια αλλαγή πορείας...

* Ο κ. Νίκος Α. Κεράνης είναι οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν κείμενο είναι προσωπικές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Apla

  Οταν υποτιμαται το νομισμα, μειωνεται η αγοραστικη αξια/δυναμη του. ειδικα για τπους φτωχους πολιτες ειναι καταστροφη. Η Τουρκια ειχε χαρτονομ των 100εκ. Εκει ισως πεφταμε αν δεν ηταν το ευρωνομισμα. Χρηματα χωρις αξια θα ειχαν ολοι. ξεχασατε τα 10.000 δραχμα?

 2. avatar Samios

  Απλά να θέσω μια ερώτηση:
  Το ΕΥΡΩ,είναι ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ!Το οποίο σημαίνει πως η "αξία" του νομίσματος υπάρχει στην Ε.Κ.Τ.
  Δεν είναι ΑΞΙΟΓΡΑΦΟ,όπως ήταν η ΔΡΑΧΜΗ!Για να προχωρήσει η χώρα σε μια μείωση της ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ αξίας του νομίσματος.
  Άρα,δεν μπορούμε ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΝΑ "ΚΟΨΟΥΜΕ" ΝΕΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ?ΑΦΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Κ.Τ.!

 3. avatar Κωστής Βεζδρεβάνης

  Πρώτο, η ΛΝΕ οδήγησε στη χρεοκοπία του 1893 ("δυστυχώς επτωχεύσαμεν") ΚΑΙ στη χρεοκοπία του 1932, αφού την παρανοϊκή πολιτική της "σκληρής δραχμής" τη συνέχισε ο Βενιζέλος και μετά το 1926 που το τέρας της ΛΝΕ ψόφησε. Φυσικά οι αγιογράφοι του Βενιζέλου την αποδίδουν στη Μεγάλη Ύφεση του 1929, που καμιά σχέση όμως δεν είχε με την Ελλάδα, ΑΝ σταματούσε ο Βενιζέλος τη συγκεκριμένη παρανοϊκή πολιτική (τα δάνεια φέρνουν πολλά φράγκα στους πολιτικάντηδες των τριτοκοσμικών χωρών).
  Δεύτερο, χρυσά 10δραχμα και 20δραχμα είχαν κυκλοφορήσει επί Γεωργίου Α' (το 20δραχμο όσο ο αρχαιοελληνικός στατήρας, 5.8 gr σε χρυσό). Ελάχιστα συλλεκτικά 50δραχμα και 100δραχμα. Από 5δραχμα και κάτω (μέχι 20λεπτα) ήταν ασημένια. Και ναι τότε 1 ελληνική δραχμή = 1 γαλλικό = 1 ελβετικό φράγκο = 1 ιταλική λίρα. Η Ευρωζώνη της εποχής. Που οδήγησε σε 2 χρεοκοπίες την Ελλάδα, γιατί δεν μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της.

  1. avatar nk

   Είχαν κυκλοφορήσει χρυσά 5δραχμα. Κάπου 9879 τεμάχια. Ψάχνουμε πρώτα...

 4. avatar Esotiro

  ε οχι και προφητικο---κοινη λογικη ειναι--αλλα δυστυχως οι κυβερνωντες, οι συντεχνιες οι συνδικαλιστες και οι φοροδιαφευγοντες μας εκαναν την ζημια...

 5. avatar anastasio65

  Επιτέλους και μια σοβαρή άποψη.Αν και εκ των υστέρων...... Λαλησας εκ των προτέρων ..... Πλην όμως...... φωνή βοώντος εν τη ερημώ!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει