Mε δύο «κίτρινες κάρτες» για το «μισθολόγιο πολλαπλών ταχυτήτων» και τους «ρυθμούς χελώνας» στις αποκρατικοποιήσεις αρχίζουν από αύριο οι επικεφαλής της τρόικας τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση του δανείου τον Σεπτέμβριο. Η κάρτα… κοκκινίζει επικίνδυνα για τα πενιχρά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις για την υστέρηση των εσόδων και τα πενιχρά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά λόγω της βαθύτερης ύφεσης εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιδείξουν κάποια ανοχή για περιορισμένες όμως αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Πηγές της Κομισιόν πάντως εκφράζουν έκπληξη για τα σενάρια περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του μεσοπρόθεσμου εξαιτίας της ύφεσης και επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η κοινοτική αντιπροσωπεία προσέρχεται στις συζητήσεις με «θετικές διαθέσεις» να στηρίξει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα πειστεί για τη συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές θα ζητήσουν ακόμη διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καθώς ακούν με ανησυχία τα περί «μισθολογίου πολλαπλών ταχυτήτων».

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», σημαντικό «αγκάθι» για τους κοινοτικούς παράγοντες είναι και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, διαδικασία που όπως αναγνωρίζουν «προχωρά με ρυθμούς χελώνας». Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ρίξει τον πήχη των προσδοκιών τους σε ό,τι αφορά τα συνολικά έσοδα, από τα 50 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα, φαίνεται να υπάρχει κάποια κατανόηση στο γεγονός ότι με τη «βουτιά» που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, ο χαμηλός δείκτης των εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην ιδιωτικοποίηση τους.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η υστέρηση των εσόδων, για την οποία η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις, θέτοντας ως αιχμή του δόρατος τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως έχει διαπιστώσει, καλά κρατεί και ενισχύεται με την επιδείνωση της κρίσης. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην έδρα της Επιτροπής έγιναν δεκτές με έκπληξη οι πληροφορίες περί προθέσεων για επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου λόγω της ύφεσης, η οποία αναμένεται να είναι χειρότερη από την προβλεπόμενη.

Πηγές της Κομισιόν δεν απέκλειαν να παραταθεί η παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, εφόσον διαπιστωθούν επιπλοκές στις συζητήσεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι διευκρινίστηκε πλέον πλήρως από κοινοτικής πλευράς πως η βοήθεια αυτή θα αφορά στην 6η δόση του παλαιού δανείου και όχι στην πρώτη του νέου δανείου, που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.