Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η ΤτΕ ετοιμάζουν κίνητρα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και αλλαγές στο νόμο περί μεταβίβασης κόκκινων δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών.

«Όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάαδς» είπε στο Έθνος κορυφαίος αξιωματούχος που μετείχε σε συνάντηση που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδας ανάμεσα σε Τσακαλώτο, Στουρνάρα και Σταθάκη.

Ποιες αλλαγές θα δρομολογηθούν:

-Κίνητρα προς τις τράπεζες για διαγραφή μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει είναι το ποσό που θα σβήνεται να μη φορολογείται ως εισόδημα, ώστε οι τράπεζες να προχωρούν σε διαγραφές χωρίς επιβαρύνσεις.

-Τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη για να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων όσο προς τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει χαμηλό όριο οφειλών (κάτω από 500.000 ευρώ ο πήχης). Παρέμβαση αναμένεται και ως προς τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία. Στις αλλαγές που δρομολογούνται μέσα στο νόμο Σταθάκη είναι η δυνατότητα εκχώρησης των δανείων που περνούν στην κατοχή των funds σε τρίτους.

-Η τρίτη αλλαγή έρχεται από την ΤτΕ. Άμεσα θα είναι έτοιμη η πράξη του διοικητή που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν αυστηρές απαιτήσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος «αεριτζήδων» στην αγορά.