Ο πρόεδρος Ομπάμα προέβη σήμερα αμέσως μετά την υιοθέτηση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου περί αύξησης του ορίου του κρατικού δανεισμού, σε μια σύντομη δήλωση.

Ο Ομπάμα είπε πως το νομοσχέδιο που προτίθεται να κυρώσει αμέσως μόλις λάβει, είναι ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα που θα επιτρέψει οι ΗΠΑ να ζήσουν εντός των οικονομικών τους δυνατοτήτων», πολλά όμως ακόμα απομένει να γίνουν, ώστε «να ανασυγκροτηθεί η αμερικανική οικονομία».

Στη δήλωσή του από το Ρόουζ Γκάρντεν στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι «προσβλέπει πλέον σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα προέλθει από διακομματικές διαπραγματεύσεις», με «μία ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό, «σύμφωνα με την οποία οι πλουσιότεροι με φόρους μειώνουν το δημόσιο έλλειμμα».

Εξ άλλου ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε ότι ο διάλογος για το δανεισμό των ΗΠΑ απετέλεσε «τροχοπέδη» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επισήμανε παράλληλα ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθυστερεί «εξ αιτίας πρωτόγνωρων προβλημάτων», όπως είναι «ο σεισμός στην Ιαπωνία» την 11η Μαρτίου.

Τέλος ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ανανεώσουν τα ευεργετήματα για την ανεργία και να ασχοληθούν με εκκρεμείς διεθνείς συμφωνίες «ελεύθερου» εμπορίου (Νότια Κορέα, Παναμάς, Κολομβία).