Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1,07 δολαρίων τη νύχτα, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα.

Το ευρώ ανέκαμψε σήμερα το πρωί στα 1,0757 δολάρια, αφού είχε υποχωρήσει χθες στα 1,0674 δολάρια. Οι επενδυτές έβαλαν στο στόχαστρο το κοινό νόμισμα, μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, την οποία προκάλεσαν τα αριστερά κόμματα. «Αν και η πολιτική αβεβαιότητα στην Πορτογαλία δεν είναι θετική για το ευρώ, ένα σενάριο αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας δεν είναι πιθανό. Η δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας είναι πολύ περισσότερο διαχειρίσιμη από της Ελλάδας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Elias Haddad, υψηλόβαθμο στέλεχος της Commonwealth Bank, προσθέτοντας: «Οι προσδοκίες μάλλον για μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσουν να πιέζουν καθοδικά το ευρώ». Αντίθετα, οι προσδοκίες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο στηρίζουν την ισοτιμία του δολαρίου.

Δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας ‘Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα αναμένεται τώρα να αναθέσει στον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντόνιο Κόστα, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα στηρίζεται από τα πιο αριστερά κόμματα. Οι αποδόσεις όλων των βασικών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα και κυρίως των πορτογαλικών. Για τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα, η απόδοση αυξήθηκε κατά 5,5 μονάδες βάσης (0,055 της ποσοστιαίας μονάδας) πάνω από το 2,8%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Η τράπεζα Barclays σημειώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα «έχει ήδη σημαντικό κόστος», ιδιαίτερα εξ αιτίας της εξασθένησης των πορτογαλικών ομολόγων, προσθέτοντας: «Ακόμη και αν ανατεθεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θεωρούμε ότι το κομμουνιστικό κόμμα ή το «Αριστερό Μπλοκ» θα μετάσχουν στην κυβέρνηση του κ. Κόστα. Η στήριξη αυτών των ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων είναι πιθανόν να δίνεται, όταν χρειασθεί, και θα εξαρτάται από το πόσο κοντά θα είναι οι προτάσεις των Σοσιαλιστών με εκείνες της δικής τους ατζέντας».