Η ιταλική γερουσία ενέκρινε – με 161 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 3 αποχές – τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την επόμενη τετραετία.

Το ύψος των περικοπών των δημοσιονομικών, από τα αρχικά σαράντα επτά δισεκατομμύρια ευρώ, έφτασε τελικά τα εβδομήντα.

Κατά την παρέμβασή του λίγο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια ιταλική πολιτική διαφορετική από την ευρωπαϊκή. Η λύση ή είναι πολιτική ή δεν υφίσταται, ή είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη ή δεν υπάρχει. Η πολιτική, λοιπόν, δεν μπορεί να λαθέψει».

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη, έχουμε ένα ραντεβού με την μοίρα. Θα μας σώσει η πολιτική, όχι οι χρηματοοικονομικές κινήσεις. Δεν μπορούμε να λαθέψουμε διότι αλλιώς θα συμβεί ό,τι (είχε συμβεί) στον Τιτανικό: δεν θα σωθούν ούτε οι επιβάτες της πρώτης θέσης».

Στο μεταξύ, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, από το Ζάγκρεμπ, όπου συνοδεύει σε επίσημη επίσκεψη τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, υπογράμμισε ότι «το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση όλης της κυβέρνησης μετά την έγκριση του πακέτου μέτρων δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

Οι πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν όμως ότι είναι πιθανό ο Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ δεν αποκλείεται μια αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, εντός του Φθινοπώρου.

Η τελική έγκριση των οικονομικών μέτρων, από την βουλή της Ρώμης, προβλέπεται για αύριο βράδυ, περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Οι τετραετείς διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι προβλέπουν, μεταξύ πολλών άλλων, ολική κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για σειρά κοινωνικών κατηγοριών, μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παιδικών σταθμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνένωση των μικρότερων δήμων, αυστηρό περιορισμό των διευκολύνσεων για όσους αποφασίζουν να ανακαινίσουν τα ακίνητά ιδιοκτησίας τους κ.ά.