Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η ρύθμιση για τα νέα καθήκοντα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι αλλαγές στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να γίνουν σήμερα – 15 Οκτωβρίου – ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει.

Στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκονται από χθες στη Φρανκφούρτη και φαίνεται να επικρατεί μια σχετικά συγκρατημένη αισιοδοξία. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι επικρατεί ένα σχετικά πιο ήπιο σενάριο, σε σχέση με την σκληρή γραμμή που κρατούσε μέχρι πρότινος ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ως προς τις βασικές παραδοχές πραγματοποίησης των stress tests. Έτσι θα καθοριστεί και ο τελικός λογαριασμός.

Ταυτόχρονα προχωρά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και θα οδηγήσει στην πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Α) Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Β) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Γ) Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κλπ.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους Θεσμούς.