Σκληρή κριτική για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους ασκεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland για την Ευρώπη Ζακ Καγιού. Ο γάλλος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής οδηγεί την Ελλάδα σε αργό θάνατο.

«Στην παρούσα φάση το μόνο που κάνει η Ευρώπη είναι να κερδίζει χρόνο», υποστήριξε ο κ. Καγιού. «Οι ειδικοί επί του δημοσίου χρέους ανά τον κόσμο διαπιστώνουν ότι τα πάντα εξελίσσονται στην περίπτωση της Ελλάδας όπως και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά το παρελθόν», πρόσθεσε ο Ζακ Καγιού, ο οποίος θεωρεί τη χρεοκοπία αναπόφευκτη.

«Ζητείται από την Ελλάδα να καταβάλλει διαρκώς μεγαλύτερες προσπάθειες σε συνθήκες διαρκώς επιδεινούμενες. Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει σε τρεις ή έξι μήνες να επιτύχει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης;», διερωτήθηκε. «Οι εταίροι της στην Ε.Ε και το ΔΝΤ θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού. Είναι δυνατόν να γίνεται επαναδιαπραγμάτευση κάθε τρεις μήνες;», συμπλήρωσε.

«Είναι δυνατόν να περιμένουμε από την Ελλάδα να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εν μέσω αμφιβολιών για το μέλλον της χώρας και με τις χειρότερες μακροοικονομικές συνθήκες; Αυτό είναι σουρεαλισμός», είπε.