Η ελληνική οικονομία και πάλι στο επίκεντρο. Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι της τρόικας (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) θα βρεθούν στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, εν όψει της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010. Η δόση των 9 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί στη χώρα μας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένα κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία, στο μεταξύ, είναι αυτό της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, στην οποία προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων 1,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων τίτλων που λήγουν.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ομαλά. Στην ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπει σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου «Καλλικράτης», αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.

Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ γίνεται αφορά και στον υψηλό πληθωρισμό.