Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και πάλι το ενδεχόμενο μετάταξης προϊόντων-υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών ήδη σχεδιάζουν λίστα προϊόντων-υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στο συντελεστή 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

Βάσει του μνημονίου το συγκεκριμένο μέτρο είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί την 1/1/2012 αλλά οι αστοχίες στην μείωση του ελλείμματος και στην είσπραξη των εσόδων φαίνεται να υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών στο να επισπεύσει την εφαρμογή του μέτρου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και έτοιμου φαγητού, για τα μη αλκοολούχα ποτά, για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση, για τα εισιτήρια θεαμάτων, καθώς και για όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, δηλαδή για τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων, των τρένων, των πλοίων και των αεροπλάνων. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ανατιμήσεις για τα εν λόγω προϊόντα και τις εν λόγω υπηρεσίες θα φθάσουν το 9%.

Δεν αποκλείεται επίσης ο συντελεστής ΦΠΑ 6,5%, που ισχύει σήμερα για εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, να αυξηθεί στο 13% ή στο 23% το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ σκέψεις καλλιεργούνται και για νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Οι διαπραγματεύσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συνεχισθούν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων της περιόδου 2011 – 2015. Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.