Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καθημερινή βάση ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια.

Και στις 300 εφορίες της χώρας έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα διασταυρώσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις και οι ελεγκτές γνωρίζουν πού θα… χτυπήσουν.

Κάθε ημέρα, μετά το πέρας των ελέγχων, οι έφοροι ενημερώνουν μέσω e-mails τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη και τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για την πορεία των εσόδων.

Σε εφόρους που παρουσιάζουν για ημέρες μηδενικά έσοδα στα συγκεκριμένα πεδία ελέγχων βγαίνει… κίτρινη κάρτα.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών , όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Έθνος, διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων για την αποδοτικότητα των Δ.Ο.Υ.

Από τις 6 Απριλίου, που ξεκίνησαν αυτοί οι έλεγχοι, έφεραν 84,2 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα από τους καθημερινούς ελέγχους μπορεί να φτάσουν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ.