Η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά όλες τις εικασίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει, και υπογράμμισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Ο υπ. Οικονομικών κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, και ότι ο ίδιος κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό.

Και συμπλήρωσε: «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει».

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιθνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι.

«Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» φέρεται να είπε ο κ. Γκάιθνερ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών.