Εάν πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως κάθε μήνα, ενδεχομένως να αισθάνεστε πως τα πάτε καλά με τη διαχείριση των χρημάτων σας. Χρησιμοποιείτε, όμως, τα χρήματα που σας περισσεύουν με τον καλύτερο τρόπο;

Οι δαπάνες εκτός των πάγιων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, να χαλαρώσετε ή ακόμα και να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν όμως πέντε σημάδια που μαρτυρούν τη μη συνετή χρήση των χρημάτων.

► Γνωρίζετε ότι κερδίζετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τα βασικά σας έξοδα, αλλά πάντα τελειώνετε τον μήνα στο κόκκινο

Εάν δεν είστε προσεκτικοί με τα έξοδά σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξετε με χρέη, ακόμα κι αν δεν είναι ένα συνεχές πρόβλημα. Ενώ μπορεί να κερδίζετε αρκετά για να καλύψετε τα έξοδά σας, μπορεί να μην ζείτε με τις δυνατότητές σας.

Εάν ξοδεύετε περισσότερα από όσα βγάζετε, δεν μπορείτε να κάνετε οικονομία για να πετύχετε στόχους και ίσως αρχίσετε να κουβαλάτε υπόλοιπα σε πιστωτικές κάρτες. Το μέσο επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας είναι διψήφιο, αλλά επιβαρύνει μόνο το ποσό που καταβάλλατε για την αγορά ενός αντικειμένου.

► Δεν ξέρεις πού πάνε τα χρήματά σου

Εάν δεν είστε σίγουροι πού πάνε τα χρήματά σας, πιθανότατα δεν πηγαίνουν στο σωστό μέρος. Είτε τα αποθηκεύετε για έναν στόχο, είτε αγοράζετε ένα δώρο για έναν φίλο, το να τα ξοδέψετε για κάτι σημαντικό σημαίνει πως θα ξέρετε ακριβώς που το έχετε ξοδέψει. Αλλά, αγοράζοντας πράγματα χωρίς νόημα είναι εύκολο να ξεχάσετε που τα έχετε ξοδέψει.

Δίνοντας προσοχή στο πού πηγαίνουν τα χρήματά σας κάθε μήνα – ίσως μέσω μιας καλής εφαρμογής προϋπολογισμού – θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι θα πρέπει να περικόψετε και πού θα πρέπει να ξοδέψετε περισσότερα.

► Δεν σημειώνετε πρόοδο στους στόχους σας

Η πληρωμή των λογαριασμών σας είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικοί είναι και οι μελλοντικοί σας στόχοι. Είτε θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε, είτε να αγοράσετε ένα σπίτι, είτε να ξεχρεώσετε ένα δάνειο, πρέπει να εργαστείτε προς αυτούς τους στόχους για να τους πετύχετε.

Αν νομίζετε ότι ξοδεύετε υπερβολικά χρήματα προτού μπορέσετε να εξοικονομήσετε κάποια για τους στόχους, υπάρχει μια γρήγορη λύση: αυτόματες μεταφορές. Ρυθμίστε τις επαναλαμβανόμενες μεταφορές από τον τραπεζικό λογαριασμό σας για να μετακινήσετε χρήματα στις αποταμιεύσεις σας. Με αυτή τη μέθοδο θα κρατήσετε χρήματα μακριά από τα μάτια και το μυαλό σας, γεγονός που θα σας εμποδίσει να τα ξοδέψετε.

► Δεν έχετε στόχους δαπανών

Εάν ξοδεύετε απλώς άσκοπα, πιθανότατα δεν ξοδεύετε για τα σωστά πράγματα. Οι στόχοι δαπανών υπάρχουν για να σας κρατούν υπό έλεγχο, αλλά δεν είναι μόνο ποσά σε έναν προϋπολογισμό. Ένας στόχος δαπανών μπορεί απλώς να είναι να αντέξετε οικονομικά να κάνετε τις διακοπές που πάντα ονειρευόσασταν ή να αγοράσετε στον/στην σύντροφό σας ένα δώρο γενεθλίων. Θα πρέπει να βάλετε ως στόχο να ξοδέψετε σε σημαντικά πράγματα, αντί για μικρά πράγματα που σας εντυπωσιάζουν προσωρινά.

Οι στόχοι δαπανών σας θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι. Αναζητήστε τρόπους για να κατευθύνετε τα χρήματα που ξοδεύετε προς αυτούς τους μεγαλύτερους στόχους, αντί να διανείμετε τα ποσά σε λιγότερο σημαντικά, σε λιγότερο ουσιαστικά αντικείμενα.

► Δεν έχετε κοιτάξει τις δαπάνες σας πρόσφατα

Εάν δεν παρακολουθείτε τις δαπάνες σας, το πιθανότερο είναι ότι ξοδεύετε πάρα πολλά. Μια μηνιαία ματιά στο αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής σας κάρτας μπορεί να σας βοηθήσει. Βρίσκετε εκπλήξεις σε αυτήν; Αν ναι, εξετάστε τις δαπάνες σας.

Ελέγξτε επίσης τος συνδρομές και τις μηνιαίες χρεώσεις — ξεχνιούνται εύκολα αλλά αθροίζονται. Η ακύρωση μερικών συνδρομών που δεν χρησιμοποιείτε θα μπορούσε πραγματικά να σας βοηθήσει να μειώσετε τις μηνιαίες δαπάνες σας και να ελευθερώσετε περισσότερα μετρητά για να τα χρησιμοποιήσετε με τον σωστό τρόπο.

  • Το άρθρο της Λιζ Νουβέν δημοσιεύθηκε στο Business Insider