Ο άνθρωπος κατάφερε να «εξαλείψει» τους Νεάντερνταλ στην Ευρώπη, χάρη στα πρώτα σκυλιά που εξέθρεψε από λύκους, υποστηρίζει μια γνωστή αμερικανίδα ανθρωπολόγος.

Τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους, για να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο κυνήγι, το οποίο οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερνταλ πριν από 40.000 χρόνια, όπως ισχυρίζεται η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Pat Shipman.

«Δημιουργήσαμε ένα είδος συμμαχίας με τους λύκους, το οποίο θα μπορούσε να ήταν το τέλος των Νεάντερνταλ» είπε η ίδια μιλώντας στον Observer.

Η θεωρία της αμφισβητεί τη συμβατική ακαδημαϊκή σοφία, σύμφωνα με την οποία οι λύκοι εξημερώθηκαν πριν από 10.000, περίοδος που συνέπεσε με την άνοδο των μεθόδων γεωργίας.

Η καθηγήτρια πιστεύει, ότι οι λύκοι εκτράφηκαν από τους ανθρώπους ακόμη και πριν από 70.000 χρόνια, όταν έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ευρώπη από την Αφρική, οδηγώντας στα κατοικίδια σκυλιά που γνωρίζουμε σήμερα.

Η θεωρία της, σημειώνει δημοσίευμα του Independent, θα μπορούσε να λύσει το «μυστήριο» του γιατί οι κυρίαρχοι Νεάντερνταλ στην Ευρώπη εξαφανίστηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξη των ανθρώπων στην ήπειρο, παρότι είχαν ζήσει στην περιοχή αυτή για περισσότερα από 200.000 χρόνια.

Η καθηγήτρια ισχυρίζεται ότι η συμμαχία των ανθρώπων με τους λύκους, σε συνδυασμό με καλύτερα όπλα και κυνηγετικές δεξιότητες, επέτρεψαν στους ανθρώπους να κατατροπώσουν τους αντιπάλους τους Νεάντερνταλ και να γίνουν το κυρίαρχο είδος.