Το χιόνι είναι σχεδόν το τελευταίο πράγμα που περιμένει να δει κανείς στην έρημο της Σαχάρας. Οι μηνιαίες θερμοκρασίες στην κρύα εποχή της περιοχής είναι κατά μέσο όρο περίπου 13 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με την Britannica, και οι βροχοπτώσεις μετρούν κατά μέσο όρο μόλις 76 χιλιοστά ετησίως.

Το 2016, ωστόσο, δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά για τη Σαχάρα, καθώς μετά από 37 χρόνια αναφέρθηκε ότι χιόνισε στην έρημο.

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2016 όταν οι κάτοικοι της πόλης Ain Sefra στην Αλγερία είδαν χιόνι για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1979, αναφέρει το grunge.com. Ο Independent μίλησε με τον φωτογράφο Karim Bouchetata, που βρέθηκε στην περιοχή εκείνη την περίοδο και αποτύπωσε τις απίστευτες εικόνες στο φωτογραφικό του φακό, ο οποίος σημείωσε ότι «Όλοι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν το χιόνι να πέφτει στην έρημο, είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο».

Το χιόνι επέστρεψε και πάλι στη Σαχάρα

Το χιόνι διατηρήθηκε μόνο για μία ημέρα πριν λιώσει, ενώ σύμφωνα με την Washington Post, η χιονόπτωση προέκυψε από το πέρασμα μιας ισχυρής περιοχής χαμηλής πίεσης σε μεγάλα υψόμετρα, η οποία «ανάγκασε τον αέρα να ανεβαίνει γρήγορα και να δροσίζεται, επιτρέποντας τις εξαιρετικά σπάνιες χιονοπτώσεις».

Οι μέσες χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτήν την περιοχή της Σαχάρας είναι περίπου 4 βαθμοί Κελσίου, ενώ τη μέρα που χιόνισε ήταν περίπου 10 έως 15 βαθμούς πιο κρύες από τις κανονικές. Μόλις ένα μήνα αργότερα, ωστόσο, το χιόνι επέστρεψε και πάλι στη Σαχάρα.

Πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου, η χιονόπτωση που σημειώθηκε έκανε το χιόνι να φτάσει ακόμη και το ένα μέτρο. Η Telegraph ανέφερε «χάος», με παγωμένους δρόμους και αποκλεισμένα λεωφορεία, ωστόσο εκείνοι που το χάρηκαν στην κυριολεξία ήταν τα παιδιά, απολαμβάνοντας το παιχνίδι με το χιόνι και τις τσουλήθρες στους αμμόλοφους που είχαν σκεπαστεί με το λευκό πέπλο του χιονιού.