Γνωρίζατε ότι τα γνωστά σε όλους μας καρότα, δεν ήταν πάντα… πορτοκαλί;

Η σύγχρονη ποικιλία, που όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας, καλλιεργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από ολλανδούς παραγωγούς, οι οποίοι πήραν μεταλλαγμένα στελέχη του μωβ καρότου και τα «μεταμόρφωσαν» σταδιακά στη γλυκιά, «κλασική», πορτοκαλί εκδοχή τους.

Πριν από αυτά, σχεδόν όλα τα καρότα ήταν μωβ, ενώ κατά καιρούς «ξεπηδούσαν» μεταλλαγμένες ποικιλίες κίτρινου ή πιο λευκού χρώματος. Αυτές καλλιεργούνταν σπάνια και «έχαναν» το μωβ τους χρώμα λόγω έλλειψης της χρωστικής ουσίας ανθοκυανίνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Today I Found Out, πιστεύεται ότι η μοντέρνα πορτοκαλί ποικιλία των καρότων αναπτύχθηκε με τη διασταύρωση των μεταλλαγμένων κίτρινων και λευκών καρότων με άγριες ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν πολύ από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο τα καρότα έγιναν τόσο δημοφιλή στις Κάτω Χώρες έχει κάποια σχέση με το έμβλημα του τάγματος House of Orange και τους αγώνες για την ανεξαρτησία της Ολλανδίας.

Ίσως όμως, ο πραγματικός λόγος να είναι πιο απλός και κυρίως… πιο γευστικός.

Τα «καινούρια» πορτοκαλί καρότα που ανέπτυξαν οι ολλανδοί καλλιεργητές ήταν πιο γλυκά και είχαν περισσότερη και πιο ωραία σάρκα από τους μωβ αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα να παρέχουν και περισσότερη τροφή και μεγαλύτερη νοστιμιά.