Οι ερευνητές το δηλώνουν ξεκάθαρα. Το μέγεθος μετράει. Και μάλιστα όχι απλά μετράει αλλά υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μέγεθος των ανδρικών γεννητικών οργάνων και στην… απιστία.

Και για να γίνουμε πιο ακριβείς… όσο πιο μεγάλοι οι όρχεις, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες το θηλυκό να «φορέσει κέρατο» στο αρσενικό!

Επιστήμονες που μελέτησαν τη συμπεριφορά πρωτευόντων διαπίστωσαν ότι οι διαφορές… μεγέθους στους όρχεις των αρσενικών, επηρέαζαν το κατά πόσο θα παρέμενε πιστό ένα θηλυκό.

Ανακάλυψαν ότι οι μπονόμπο (πυγμαίοι χιμπατζήδες) -που διακρίνονται για τους ιδιαίτερα μεγάλους τους όρχεις- ζευγαρώνουν σε μεγάλες ομάδες, ενώ οι γορίλες –που έχουν μικρούς όρχεις- έχουν μικρότερο αριθμό συντρόφων.

«Μπορούμε να καθορίσουμε το βαθμό αφοσίωσης ενός θηλυκού απλά κοιτώντας το μέγεθος των όρχεων του αρσενικού» είπε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο επικεφαλής της έρευνας, Petter Bøckman από το πανεπιστήμιο του Όσλο.

«Αν το αρσενικό γονιμοποιήσει μόνο ένα θηλυκό και δεν έχει ανταγωνιστές, χρειάζεται μόνο μια ικανή ποσότητα σπέρματος για το ωάριο. Για τα θηλυκά όμως είναι πιο “έξυπνο” να έχουν όσο περισσότερους συντρόφους μπορούν στη μάχη της γονιμοποίησης. Επομένως, τα αρσενικά πρέπει να έχουν όσο μεγαλύτερους όρχεις γίνεται. Στις ομάδες των γοριλών υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο αρσενικό και παρότι έχει το δικό του μικρό “χαρέμι” δε χρειάζεται να έχει μεγάλους όρχεις. Για την ακρίβεια, είναι πολλοί μικροί» εξήγησε ο ίδιος.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε ακόμη τη συμπεριφορά άλλων ζώων με μεγαλύτερα… όργανα.

«Ζώα με μικρό προσδόκιμο όρο ζωής μπορεί να έχουν εντυπωσιακά μεγάλους όρχεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. «Σε ένα συγκεκριμένο είδος ακρίδας οι όρχεις τους καταλαμβάνουν το μισό βάρος του σώματός τους, ενώ και οι αχινοί διακρίνονται για το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων. Αναπαράγονται απευθείας στον ωκεανό, έτσι για να αυξήσει τις πιθανότητες γονιμοποίησης ενός ωαρίου, ο αχινός είναι στην ουσία… ένας μεγάλος όρχις με λίγο όστρακο γύρω του».

Οι όρχεις των ανθρώπων είναι μιάμιση φορά μεγαλύτεροι από εκείνους των γοριλών, πρόσθεσαν οι ερευνητές, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους σημαίνει ότι… είμαστε άπιστοι από τη φύση μας!

«Αυτό αποδεικνύει με περισσή ακρίβεια τι συμβαίνει στο είδος μας. Μπορεί να διαδηλώνουμε την πίστη μας μέχρι να… αλλάξουμε χρώμα, όμως τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόδειξη ότι τα θηλυκά μας είναι άπιστα. Δεν είμαστε σαν τους χιμπατζήδες, όπου το θηλυκό έχει τέσσερις ή πέντε σεξουαλικούς συντρόφους κάθε φορά που είναι σε οίστρο, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα ένα άλλο αρσενικό να μας “έχει κάνει τη ζημιά”» κατέληξε ο καθηγητής Bøckman.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.