Μεγάλος μπελάς οι ακρίδες στις χώρες της Αφρικής

Μετά την Κένυα, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί σειρά έχει το Νότιο Σουδάν


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15:35
19/02/2020
Μεγάλος μπελάς οι ακρίδες στις χώρες της Αφρικής
1
loading

Τα σμήνη ακρίδων που έχουν καταστρέψει τις σοδειές και την πανίδα στην ανατολική Αφρική έφτασαν στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη (18.02) ο Νοτιοσουδανός υπουργός Γεωργίας και η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Αρκετά εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί ήδη υποφέρουν από τη διατροφική ανασφάλεια, ενώ ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ανατολική Αφρική θα αντιμετωπίσει μεγάλη διατροφική κρίση, αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο.

Η Κένυα, η Σομαλία, η Ερυθραία και το Τζιμπουτί αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση με σμήνη ακρίδων εδώ και δεκαετίες, με τα έντομα να έχουν φτάσει ως την Τανζανία, την Ουγκάντα και τώρα το Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νότιου Σουδάν στην FAO Μεσάκ Μάλο, περίπου 2.000 ακρίδες έχουν ήδη εντοπιστεί στη χώρα. Ο Μάλο πρόσθεσε ότι οι ακρίδες αυτές είναι ενήλικες και αναζητούν περιοχές για να αφήσουν τα αβγά τους και να αποτελέσουν τη βάση τους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ομάδες σκοπεύουν να σημαδέψουν τα σημεία όπου οι ακρίδες θα αφήσουν τα αβγά τους και θα επιστρέψουν σε 14 ημέρες για να σκοτώσουν τα μικρά. Κάθε τρεις μήνες που αναπαράγονται οι ακρίδες μπορούν να παράξουν 20 νέες ακρίδες, αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό των εντόμων που απειλούν τις σοδειές στην ανατολική Αφρική μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Oι ακρίδες της ερήμου μπορούν να ταξιδεύουν 150 χιλιόμετρα την ημέρα και να τρώνε πρασινάδα ίση με το βάρος τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σμήνος μεγέθους ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να καταναλώσει όση τροφή χρειάζονται 35.000 άνθρωποι ημερησίως, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η άφιξη των ακρίδων ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική για το Νότιο Σουδάν, όπου το 60% του πληθυσμού ήδη απειλείται από τον λιμό εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου, της ξηρασίας και των πλημμυρών.

Ο FAO εκτιμά ότι πρόκειται για «τη χειρότερη κατάσταση» που έχει αντιμετωπίσει το Κέρας της Αφρικής εδώ και 25 χρόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ακρίδας

    Μπορούν να τις εξάγουν και να τις τρώμε όπως τις γαρίδες. Πρωτεϊνη χαμηλού κόστους. Με μακαρόνια και άλλα συνοδευτικά. Θα είμαι από τους πρώτους που θα τις δοκιμάσει γιατί μου αρέσουν οι πρωτοποριακές κουζίνες που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό. Γιατί, οι χοχλιοί, είναι λιγότερο αηδιαστικοί? Έχουν και σάλιο. Η ακρίδα είναι ασφαλής τροφή, δεν έχει τους κινδύνους που έχει η νυχτερίδα ή ο παγκολίνος. Θα ανοίξουν επιχειρήσεις. Ορισμένοι θα πλουτίσουν. Ελπίζω το Μπίστ να δημοσιεύσει σχετικά άρθρα για να περάσει την ιδέα σιγά σιγά στον Έλληνα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει